erős NŐ

Mire jó a felfüggesztéses edzés?

A saját testsúlyos edzés által  a test szinte minden izma hatékonyan edzhető eszközök nélkül. A fekvőtámaszokkal a mell, a váll, a tricepsz, a guggolásokkal, kitörésekkel az alsótest izmai, az alkartámaszokkal, kartámaszokkal, lábemelésekkel a törzsizmok kapnak terhelést, míg a hátizmok különböző híd gyakorlatokkal, hiperhajlításokkal erősíthetők, de a saját testsúlyos hátizom gyakorlatok királya mégis a húzódzkodás, amihez egy húzódzkodó eszköz azért csak szükséges.

A nők számára a húzódzkodás igen nagy kihívást jelent, különösen kezdőként, mert csak hosszas, kitartó gyakorlással érhető el. A hátizmok megfelelő edzéséhez kínál megoldást a felfüggesztéses eszközön (edzőhevederen) végezhető evezés (és több hátizom erősítő gyakorlat is), amely nagyszerű felkészítő gyakorlat a húzódzkodáshoz. A különbség a két gyakorlat között, hogy a húzódzkodás függőleges húzó mozdulat, míg az evezés vízszintes húzó mozdulat. A hátizmok erősítésére mindkettő kiváló.

A felfüggesztéses edzés azonban nem csak a hátizmok erősítésére alkalmas, hiszen nagyszerű eszköz a mell, váll, karizmok, az alsótest edzésére. Emellett legfontosabb előnye az, hogy a felsorolt gyakorlatok végzése közben közvetetten a törzset is erősíti.

Így végezd az evezést helyesen:

– Állj szemben a felfüggesztett eszközzel, fogd meg a fogantyúkat és tartsd a kézfejed tenyérrel lefelé. Dőlj hátra, és közben nyújtsd a karod, a törzsed ekkor kb. 45°-os szöget zár be a talajjal.
– A mozdulatot kezdd azzal, hogy a lapockáidat egymáshoz közelíted és lefelé húzod.
– Ezután a karok hajlításával húzd a tested előre, a kézfejeket kifelé forgatva, hogy a tenyerek egymás felé nézzenek.
– A mozdulat közben tartsd a medencéd hátrabillentve (ne homoríts), a törzsed egyenes, feszítsd meg a hasizmodat és a farizmodat.
– Lassan nyújtsd a karokat és engedd vissza magad a kiinduló helyzetbe.

A gyakorlatot kezdőként könnyítheted azzal, hogy kitörésben állsz, majd ahogy erősödsz, átválthatsz a gyakorlat terpeszben való végzésére, és végül zárt lábbal végezd.

Emellett könnyítheted, ha távolabb állsz a felfüggesztési ponttól és nehezítheted, ha egyre közelebb állsz hozzá egészen addig, amíg vízszintes nem lesz a törzsed a kiinduló helyzetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük